fredag 31. juli 2009

Entrecôte med chilismør og hvitløkpotetmos

Å kalle dette er et ordentlig herremåltid er vel kanskje å overdrive litt, men jeg tror ganske sikkert at det er et måltid herren i huset vil sette pris på!



Til 2 personer trenger du:
  • 2 stk entrcôte
Hvitløkpotetmos:
  • 500 g poteter
  • 1 +/- dl melk eller fløte
  • 1 ss smør
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
Chilismør:
  • 25 g smør
  • 1 ts tomatpure
  • 0,5 ts sambal oelek
  • saften av 1/4 lime
  • en klype salt
  • 1 ss gressløk
Dette gjør du:
Skrell potetene og kok dem møre. Mot slutten av koketiden har du i de to finhakkede hvitløkfeddene, dette for at ikke hvitløkssmaken skal koke helt bort. Hell av vannet og mos potetene og hvitløken sammen med smør og melk. Du kan godt piske kraftig for å få en luftigere mos.

Stek kjøttet i litt smør i 3-5 minutter på hver side, alt etter hvor godt stekt du foretrekker det. Legg kjøttet på hver sin tallerken, og legg en skje med chilismør oppå og en god dæsj med potetmos ved siden av. Salatbladet er bare til pynt, hehe. Kjøttet, chilismøret og potetmosen står meget godt på egne bein ;)

Vinforslag: Fetzer Valley Oaks Zinfandel 2007 til kr 129,90. Varenummer 2166

Oppdatering: Svigermor abonnerer på ukebladet Allers, og jeg fant en liten notis om denne vinen da jeg bladde gjennom den nyeste utgaven av bladet i dag:
"Fetzer Valley Oaks Zinfandel 2007 er en økologisk rødvin fra California. Den har dyp farge og ekstra fylde og fruktighet. Aromaen minner om skogsbær, vanilje og krydder. Serveres til rødt kjøtt, tomatbaserte retter og sterkt krydret mat."

mandag 27. juli 2009

Rullekakedebut

I går var det søndag. På søndager pleier jeg som regel å lage noe godt til kaffen. På min (i hvert fall nesten) daglige bloggrunde var jeg innom Fyra årstider – mitt liv på landet og ble inspirert til å prøve meg på rullekake! Det var ikke så vanskelig som jeg alltid har trodd. Den jeg lagde i går var veldig enkel – kun kake og jordbærsyltetøy, men det går fint an å eksperimentere både med fyll (andre typer syltetøy, sjokoladekrem) og topping (krem, marsipan, bær etc..).

Oppskrift på rullekake, 1 langpanne:

  • 3 egg
  • 2 dl sukker
  • 2 dl hvetemel
  • 2 ts bakepulver
  • 0,5 dl fløte eller melk

FYLL:

2 dl eplemos, eller fast syltetøy, for eksempel av jordbær eller bringebær

Dette gjør du:

Sett ovnen på 250 grader om du bruker vanlig stekeovn, 200 grader hvis du bruker varmluft.

Visp egg og sukker luftig. Til det bruker jeg enten en elektrisk håndmikser eller den store kjøkkenmaskinen. Det følgende er viktig å gjøre forsiktig og for hånd, ellers kan du risikere å miste luften du allerede har pisket inn i eggeblandingen. Visp inn bakepulveret, sikt inn melet og visp forsiktig. Ha til slutt i melken/fløten og visp forsiktig til en jevn røre.

Bre ut røren i en langpanne kledd med bakepapir (ca 30x40 cm)

Stek midt i ovnen i 250 grader i 5 minutter i vanlig stekeovn, eller på varmluft på 200 grader i 8 minutter. Pass på mot slutten så kaken ikke blir brent.

Ta kaken ut av ovnen og velt den over på sukret bakepapir med det samme. Papiret kan være vanskelig å få av, prøv da å pensle med kaldt vann.

Smør på fyllet og rull sammen. Legg rullekaken med skjøten ned og la den avkjøles før skjæres i serveringsstykker. Jeg synes også at kaken blir saftigere eller hvert som syltetøyet får trenge inn i kakebunnen.

Som sagt ble min rullekake veldig enkel, og jeg tror det kan være godt å kle den med for eksempel marsipan eller vispet krem.

Musikkforslag: Nina Simone - I want a little sugar in my bowl

lørdag 25. juli 2009

Tostada med eggerøre, bacon, poteter og tomatsalsa

”Tostado” eller ”tostada” er en tallerkenrett som består av sprøstekte tortillalefser toppet med ymse godsaker. Her får dere oppskrift på en variant som er glimrende middag for to sultne matmonser, eller en deilig kveldsrett til fire.

Du trenger:

  • Olje til steking
  • 4 Tortillalefser
  • 12 skiver bacon
  • 2 bakepoteter eller 3-4 vanlige poteter
  • 0,6 dl vann.
  • 57 g smør
  • 4 store egg
  • 1 Purre, finhakket

Slik gjør du det:

Skrell potetene og kutt dem i små terninger. Ha vann og smør i en gryte på middels varme til smøret har smeltet. Det ser lite ut, men det blir bra til slutt! Ha i potetene og kok dem under lokk på middels til svak varme i ca 6 minutter. Ta så av lokket og kok potetene videre på middels/høy varme til de er gyldne og møre og væsken har fordampet. Rør av og til.

Varm olje i en stekepanne til den blir god og varm, men ikke så varm at den ryker. Stek tortillaene en og en til de blir fint gyldne og sprø. Det kan være lurt å pensle tortillaene med olivenolje for å unngå at de svir seg. La tortillalefsene avkjøles på kjøkkenpapir.

Kutt baconet i små biter og stek det i en stekepanne til det blir mørkebrunt og sprøtt. La det renne av på kjøkkenpapir.

Pisk eggene i en bolle og tilsett finhakket purre, salt og pepper. Smelt litt smør i en stekepanne. Ha så i eggeblandingen og rør kontinuerlig til det så vidt stivner. Eggerøren skal ikke være for tørr.

Legg poteter, bacon og eggerøre på tortillalefsene og server med tomatsalsa og en rømmeklatt på toppen.

TOMATSALSA

  • 450 g tomater
  • 0,7 dl rødløk, finhakket
  • Litt mindre enn 1 ss friskpresset limesaft
  • 1 ts salt

Skjær tomatene i små terninger og bland dem sammen med finhakket rødløk, limesaft og salt. La gjerne salsaen stå 30 minutter i romtemperatur før servering.

Vinforslag: Cono Sur Reserva Carmenere 2007 fra Chile. Pris: 118,50

mandag 20. juli 2009

Kylling i form med potet, tomat og oregano



Dette er en god og smaksrik ovnsrett som har blitt veldig populær hjemme hos oss. Jeg fant oppskriften i Hjemme hos Jamie.

Ingredienser til 4 porsjoner:
  • 800 g nypoteter, skrubbet
  • havsalt og nykvernet svart pepper
  • 12 kyllinglår, utbeinet men med skinnet på eller 4-5 kyllingfileter
  • olivenolje
  • 600 g cherrytomater, helst i forskjellige farger og fasonger
  • en bunt fersk oregano, bare bladene
  • rødvinseddik
Dette gjør du:

Sett ovnen på 200 grader. Kok potetene i lettsaltet vann. Del kyllingkjøttet i mindre biter og legg det i en bolle. Gni kyllingbitene inn med olivenolje, dryss på salt og pepper og vend dem. Stek dem så i en stor stekepanne i ca 10 minutter, til de er nesten gjennomstekte. Legg det så over i en ildfast form.

Snitt tomatene med en skarp kniv. Legg dem i en bolle og slå kokende vann over. La dem stå slik i omtrent ett minutt. La dem renne av, og når de er kalde nok til at du kan ta i dem, trekker du av skinnet.

Når potetene er kokt lar du dem renne av i et dørslag og knuser dem lett ved å klemme dem ned med tommelen.

Støt mesteparten av oreganoen sammen med litt salt i en morter eller blender. Ha i ca 4 spiseskjeer olivenolje, en god klunk rødvinseddik og litt pepper og støt en stund til. Hell det over kyllingkjøttet sammen med potetene, tomatene og resten av oreganobladene. Bland alt sammen forsiktig, og fordel det utover i en ildfast form. Stek i ovnen i 30-40 minutter, til det er gyldent.

Drikkeforslag: Til denne retten synes jeg faktisk at det smaker best med K.G Puntervolds eplemost. Prøv eventuelt med en god hvitvin, for eksempel Deux Roches Plants du Carre 2009.

Musikkforslag: The Supernaturals - The day before yesterday´s man

onsdag 15. juli 2009

Himmelske amerikanske pannekaker

Denne oppskriften er hentet fra kokeboken "Jamie Oliver - glade dager med den nakne kokken". Det som er genialt med disse pannekakene, bortsett fra at de er himmelsk gode, er at alt ettersom hvilket fyll du velger, kan det være frokost, lunsj, middag, dessert, snacks - whatever!




Til 2-4 porsjoner trenger du:
- 3 store egg
- 2 dl hvetemel
- 1 toppet teskje bakepulver
- 1 1/2 dl melk
- 1 klype salt
- fyll etter ønske

Slik går du frem:
  1. Skill eggene: eggehvitene i en bolle, plommene i en annen
  2. Ha mel, bakepulver og melk i plommene og rør til en tykk røre
  3. Pisk hvitene med salt til det danner seg stive, hvite topper
  4. Vend den stivpiskede hviten inn i røren, og den er klar til bruk. Bruk en slikkepott eller lignende for å ikke ødelegge eggehvitenes konsistens. Vær også obs på at når disse skal stekes bør du handle raskt - det vil si ha et par panner i gang slik at røren ikke mister luftigheten.
  5. Varm opp én eller flere teflonpanner på middels varme. Stek pannekaken på den ene siden til den er gylden.
  6. Dryss ønsker fyll over den ustekte siden og vend. For forslag til fyll - se nederst!
  7. Bruk litt smør eller lignende mellom hver pannekake for best resultat.
Forslag til fyll:
Søtsaker: sjokolade i alle varianter (melke-, mørk, Toblerone etc), marshmellows
Frukt: blåbær, banan, eple, eplemos (veldig godt - smaker nesten som eplekake)
Annet: bacon, ferske maiskorn kokt maiskolbe, spekeskinke

Dersom dette skal være på ordentlig amerikansk vis er lønnesirup et must! Kun fantasien setter grenser for valg av fyll!

mandag 13. juli 2009

Pizza med mozzarella, chorizo, perletomater og basilikum

Per og Kari sitter på Hamar og har ikke den fjerneste anelse om hva de skal lage til middag. To ting vet de: det skal være godt og det skal være bloggemateriale. De blar febrilsk i Jamie Oliver sine kokebøker og finner en fantastisk raviolioppskrift. "Jippi," sier Kari. "Vent,"sier Per. "Vi har jo ingen pastamaskin." Kari banner stille innvendig. Per begynner så å fortelle om en magisk urtehage på Domkirkeodden. Dette er begynnelsen på det som skal være dagens mateventyr.

Etter mye om og men, bestemmer de seg for at hjemmelaget italiensk pizza er midt i blinken. Spesielt fordi Kari er sugen på fersk mozzarella. Det er her urtene kommer inn: man må jo ha ferske urter på pizzaen! De kjører den røde bilen til Domkirkeodden, hopper over gjerdet og inn i den magiske urtehagen. Mellom timian, merian, ringblomst og ryllik, finner de det de trenger: fersk basilikum, både rød og grønn. De tar dette med hjem, og lager det de synes er tidenes lørdagspizza!

Til en langpannepizza trenger du:
  • Ca 400 g hvetemel
  • 2-2,5dl lunkent vann
  • 1/2 pk fersk gjær
  • en klype salt
  • 2 ss olje
  • 1 boks hakkede tomater
  • 1 pk chorizopølse
  • 1 pk perletomater (200g)
  • fersk mozzarella (200 g)
  • fersk basilikum
  • salt
  • pepper
  • sukker
  1. Lag deigen først! Smuldre gjæren i en bakebolle. Tilsett litt lunkent vann for å røre det ut. Tilsett deretter resten og elt det til en jevn røre. La deigen heve i ca 30 min.
  2. Lag så tomatsausen! Bland en boks tomatsaus med litt salt, pepper, en klype sukker og fersk basilikum.
  3. Når deigen er ferdighevet kjevler du den ut slik at den passer på en langpanne.
  4. Legg tomatsaus ut over hele bunnen. Pass på å hell av litt av saften slik at du får mest tomat.
  5. Fordel så pølse, perletomater skåret i to, og mozzarellaost utover pizzaen. Vi lagde pizzaen med relativt lite ost, og det ble knallgodt.
  6. Sett pizzaen inn i ovnen i 15-20 min på 220 grader til den er ferdig.
  7. Dryss med fersk basilikum når pizzaen er klar.
Vinforslag: Villa Borghetti Valpolicella Classico 2007. Dette er en veldig lett rødvin, så sånne som meg som lett får hodepine av for mye garvesyre, kan nyte den en deilig sommerdag!

Gled dere til neste gang: Amerikanske pannekaker som kan brukes som både middag, dessert eller snacks, alt etter hva slags fyll du velger!!

fredag 10. juli 2009

Tortillasnipper


Disse tortillasnippene er knallgode, og passer for eksempel som forrett til grillmaten eller som kveldssnacks.



Til 2-4 peroner trenger du:
  • 8 små tortillalefser
  • 100 g fetaost
  • 3 ss creme fraiche smakt til med paprika/chili
  • 1 liten rødløk
  • 1 dl svarte oliven
  • 2 dl modnet ost (f.eks. jarlsberg), revet
  • litt nykvernet pepper
Slik gjør du:
  1. Smuldre fetaosten og bland den med creme fraiche, finstrimlet rødløk og hakket oliven.
  2. Fordel røren på 4 av tortillalefsene. Dryss på den revne osten, ca 2 cm fra kanten så det ikke flyter utover under grillingen. Kvern litt pepper over. Legg en tortillalefse oppå hver av de fylte.
  3. Grill lefsene i grillpanne, på utegrillen eller i vanlig stekepanne (pensle da litt olivenolje på lefsene), et par minutter på hver side. Skjær lefsene i snipper og server dem varme.

Vinforslag: Corte Giara Valpolicella Classico Superiore Ripasso 2007 (129,90)


søndag 5. juli 2009

Laks med timian og crème fraîche

Nå i sommervarmen synes jeg det er kjempedeilig med fisk og lette retter. Dette har blitt en av mine favoritter. Dessverre har jeg ingen slavisk oppskrift da jeg ofte tar det litt på gefühlen, men jeg later som om det er årsaken til at det smaker så godt! Dette trenger du til fire personer:
  • 4 laksefileter
  • 1 boks crème fraîche original
  • fersk timian
  • en liten bunt med vårløk - i tynne ringer
  • olivenolje
  • sitronsaft - helst ferskpresset
  • salt
  • pepper
  • aluminiumsfolie
  • fersk tagliatelle
  1. Finn en ildfast form der det er plass til alle filetene. Riv av fire stykker aluminiumsfolie slik at du kan brette "skåler" hvor laksen og tilbehøret får plass. Husk at stykkene må være så store at de kan brettes rundt fisken for å lage fine laksepakker!
  2. Hell litt olje nederst i aluminiumsfolien og legg laksen med skinnsiden ned
  3. Fordél crème fraîchen i pakkene
  4. Legg en liten neve vårløk og fersk timian i hver av pakkene
  5. Press sitronsaft over
  6. Krydre med litt salt og pepper
  7. Du kan gjerne helle litt ekstra olivenolje over til slutt.
  8. Lukk pakkene godt og stek i ovnen på 200 grader i 25-30 minutter til laksen er gjennomstekt.
  9. Serveres med fersk tagliatelle til.
NB: Jeg pleier å ha ganske mye timian i mine pakker og spiser da ikke dette, men det gir en knallgod smak til resten. Dette kan forøvrig også lages på grillen :)

Vinanbefaling: Peth-Wetz Rosé d'une Nuit Spätburgunder Weissherbst 2008. Dette er en veldig lys rosévin med en herlig frisk og fruktig smak!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin